Bästa vinet till festen

Mat och dryck är alltid viktigt på fest och event. Att veta vad som ska serveras är inte alltid helt enkelt eftersom det beror på flera olika faktorer, exempelvis typ av fest, budget och säsong. Framför allt kan det vara svårt att veta vilket vin som ska serveras eftersom det måste passa till maten och hålla budgeten. Här kan du läsa mer om vilka viner som är perfekta till kalaset eller eventet.

Cava – ett prisvänligt bubbel

Champagne i all ära, men ofta drar kostnaderna iväg snabbt om det ska serveras på event och fester. Om det är ett större sällskap som behöver många flaskor kan det vara bättre att satsa på ett billigare bubbel. En prisvärd spansk cava är det bästa valet om du vill ha ett bubbel som påminner om champagne, men som är mer plånboksvänligt. Cava tillverkas på samma sätt som champagne, det vill säga med den andra jäsningen i flaskan, vilket ger många likheter mellan de båda vinerna. Både cava och champagne är lätta och friska mousserande viner med hög fruktsyra och milda fruktaromer.

De små bubblorna, som kommer från tillverkningssättet Méthode traditionnelle, tillsammans med fruktsyran gör att cava passar mycket bra till många olika maträtter och smaker. Cava är ett mousserande vin som du kan servera ihop med tapas, skaldjur, friterad kyckling och mycket mer. Det gör det till ett perfekt bubbel till minglet om du serverar olika sorters snacks, tilltugg och kanapéer. Hos Vinoteket kan du beställa flera olika sorters cava och få vinet levererat hem till dörren. Här hittar du bland annat cava brut, reserva, rosé och brut nature. Cava för alla smaker!

Rött eller vitt?

Ett mousserande vin är det bästa valet till välkomstminglet eftersom det är både gott och festligt. Gästerna kommer att hamna i rätt stämning snabbt, vilket är viktigt för en lyckad fest. Dessutom fungerar bubblorna som en aptitretare och är därför bra inför middagen. Frågan är dock om man ska servera vitt eller rött till middagen? Det beror dels på vad du ska servera, men även gästernas preferenser spelar roll. Det är inte alla som gillar rött eller vitt vin och därför kan det vara bra att även ha några flaskor av den andra sorten. Glöm inte heller att servera ett gott alkoholfritt alternativ till gäster som inte dricker alkohol. Det är tråkigt att behöva dricka vatten bara för att man inte kan dricka alkohol. Välj ett alkoholfritt vin istället. På Vinoteket hittar du även många spännande alkoholfria viner, inklusive alkoholfritt bubbel.