Klä dig rätt för eventet/festen

Att hitta rätt klädsel för festen kan kännas både svårt och lätt, det beror på sammanhanget. Vissa fester och tillställningar har tydliga dresscodes du kan följa vilket ger dig en bra idé om vad för klädsel du kan välja mellan. Andra gånger spelar det egentligen ingen roll vad du klär dig i. Det bästa tipset som finns för hur du väljer rätt klädsel är att anpassa dig efter situationen. Om du blivit bjuden på företagsfest bör du självklart välja en klädsel som är lite mer professionell. Men om du däremot blivit bjuden på en födelsedagsfest kan du välja en mer avslappnad klädsel.

Skulle du få en inbjudan med en dresscode är det självklart viktigt att du förstår dig på den.

Dresscode/klädkod

En dresscode är kort förklarat ett visst sätt att tala om för gästerna hur de ska komma klädda. I huvudsak finns det fem klädkoder, högtidsdräkt, smoking, mörk kostym, kavaj och sista är kostym eller maskerad.

Högtidsdräkt är en dresscode som främst används i mer formella sammanhang, till exempel Nobelfester. Skulle högtidsdräkt anges som dresscode innebär det bal- eller aftonklänning för kvinnorna och frack för män.

Smoking går att beskriva som dresscoden steget nedanför högtidsdräkt. Denna innebär att kvinnor ska bära en smokingklänning och män en smoking, vilket är en typ av festdräkt för herrar. Det gemensamma mellan smoking och högtidsdräkt är att alla militärer endast kan bära en viss uniform.

Mörk kostym kommer efter smoking. Denna klädkod innebär kjol eller klänning för kvinnor, det är även viktigt att inte ha bara axlar. I alla fall om reglerna för koden följs. Männen bör bära en vit skjorta, en fluga eller slips samt en kostym som antingen är två- eller tredelad. Färgen på kostymen bör vara mörkblått, mörkgrått eller svart.

Kavaj är en klädkod som anses vara lite lösare i kanten, speciellt för kvinnorna. Trots att du bör klä dig rätt formellt kan du anpassa klädseln lite mer jämfört med andra klädkoder.

Kostym/maskerad innebär att alla gäster bör komma utklädda. Det är inte en formell klädsel som gäller utan en mer avslappnad.

Sedan finns det andra klädkoder som är lite mer svårtolkade, till exempel 20-tal, sommarfin och så vidare. Vid dessa kan du i stort sett välja själv hur du ska klä dig så länge du håller dig till temat.