Planeringen är det viktigaste

Oavsett om du har ansvaret för att anordna en fest eller ett företagsevent är det planeringen som är det viktigaste. Det är väldigt viktigt att du tar det hela på allvar och dubbelkollar att allting är som det ska innan datumet för tillställningen. Här kommer därför några tips och råd om det du bör tänka på samt annat som kan vara bra att veta.

Organisera festen/eventet

När du har en idé om vilken typ av fest eller event du vill anordna är det dags att börja organisera det hela. En smart idé är att skriva ner allting i en anteckningsbok för att lättare hålla koll på allting som måste göras. Beroende på vilken typ av tillställning du planerar kan det även vara smart att spara alla kvitton som du samlar på dig när du köper något.

Ordna samarbeten för event

Om du har planer på att anordna ett stort event kan det vara bra att leta efter olika typer av samarbeten och sponsring. Detta kan nämligen hjälpa dig att få ner en hel del på dina egna kostnader. Det finns då flera alternativ att välja mellan, men viktigast är att du väljer samarbeten som passar med den typen av event du ska hålla i. Ta en titt på mat, ljudanläggningar, musik, tält och liknande. Det kanske finns lokala företag som gärna vill sponsra ditt event mot att få göra lite marknadsföring under eventets gång.

Ifall någonting skulle gå fel

I samband med att du planerar en fest eller event bör du även tänka en del på säkerheten. Försök att lista allt som kan tänkas gå fel och se vad du kan göra för att undvika detta. Det kan även vara bra att du har tillgång till hjälp ifall något mer seriöst skulle hända. Det kan dock räcka med att du har en telefon nära så du kan ringa polis, ambulans och brandkår.

Alla nödvändiga tillstånd

Om du endast ska ha en liten fest hemma behöver du sällan några speciella tillstånd. Men om du ska anordna ett stort event, som en konsert eller marknad, behöver du ansöka om tillstånd från din kommun eller från polisen. Dessa tillstånd handlar bland annat om säkerheten.

Ifall du vill sälja alkohol till dina gäster på eventet kommer du dessutom behöva ansöka om ett serveringstillstånd. Du kan även behöva detta om du endast ska servera alkohol. Ett tips är att du kollar upp vad som gäller innan du gör några beslut.

Kommer planeringen ta lång tid?

Det kan ta rätt lång tid att planera en stor fest eller event. Om du har planer på att anordna en sådan tillställning är det bättre att du avsätter mer tid än vad du tror kommer behövas. Det kan vara bra att ha en extra vecka eller två till förberedningen ifall någonting skulle gå fel eller om det skulle ta lång tid att få de tillstånd som behövs.