Anordna begravning – tips

Att anordna en begravning för en närstående är aldrig en enkel uppgift. Säkerligen är det många känslor inblandade, vilket kan göra det svårare att se objektivt på eventet. Även om en begravning oftast innebär mycket sorg, är det också en möjlighet för familj och vänner att samlas, umgås, ge tröst och stöd och dela fina minnen tillsammans.

Med detta sagt är det således viktigt att begravningen blir vacker och att ni får möjlighet att minnas den avlidne som ni önskar. Tycker du att det är svårt att anordna en begravning på egen hand kan du med fördel ta hjälp av Malmös begravningsbyrå eller en annan begravningsbyrå som är verksam i ditt område. En begravningsbyrå kan hjälpa dig med begravningens alla steg – från dekorationer till kista, jordsättning och dödsannons. Du kan även få hjälp att hitta en bra lokal som ni kan vistas i.

Bra tips när du ska anordna en begravning

När du befinner dig i sorg kan det vara svårt att tänka på allt som behövs för att begravningen ska bli riktigt minnesvärd. Därför har vi skapat en lista med några bra tips som du kan ha användning av:

  • Fanns det några specifika önskemål på begravningsceremoni från den avlidne? Försök att uppfylla dessa i den mån det är möjligt.
  • Ta gärna hjälp av andra anhöriga som vill vara delaktiga i förberedelsen och planeringen av begravningen. Det är skönt med stöd och bra att inkludera alla som vill.
  • Kom ihåg att både gravsättning eller kremering inte får dra ut alldeles för mycket på tiden (max 1 månad efter dödsfall).
  • Finns det juridiska frågor som ni kommer behöva hantera?
  • Begravningen ska vara personlig. Om det inte finns några specifika önskemål från den avlidne bör du respektera önskemålen från de närmast anhöriga.